Блог

Търсене в сайта

c_300_300_16777215_00_images_hristozov.jpg

Може ли тя наистина да ни отърве от космите завинаги? 

Със сигурност поне веднъж в живота си сте се питали защо не сте се родили без косми по краката, ръцете, подмишниците и интимните части.

Космите са особено дразнещи за нежния пол, макар че и мъжете напоследък усилено посещават козметичните салони и премахват тази естествена защита на тялото си. Бръсненето и за двата пола се превръща в едно досадно задължение, а кола маската е болезнена за много хора и при някои дори противопоказна, заради чувствителната кожа. При тази ситуация лазерната епилация е интелигентно решение, за което на практика няма почти никакви ограничения (не се прилага единствено при бременни жени, поради липса на достатъчно клинични проучвания).

Както почти всяка процедура обаче, и тази си има своите противници и защитници. Хората са все по-объркани, поради многото и противоречива информация и поради липсата на категоризиране на услугите в сферата на лазерната епилация.

Д-р Евгени Христозов, първият дерматолог, започнал да практикува лазерна епилация през 1999 г. у нас и основател на Дерматологични центрове Lege Artis и на EpiPro, внася яснота по темата за лазерната епилация..

Струва ли си да си правим лазерна епилация и какви са нейните плюсове и минуси:

Какви видове лазерна епилация има?

Видът на лазерната епилация се определя от вида на лазера, т.е. от дължината на светлинната вълна, с която работи машината. В този смисъл може да се каже, че съществува епилация с александритен, диоден, рубинен и NdYAG лазер. Освен по този начин лазерната епилация може да се раздели на такава, извършвана със сертифицирани медицински апарати и лазерна "епилация", извършвана с апарати с неясно въздействие по отношение на ефекта и страничните действия.

Видът на лазерната епилация от гледна точка на ефекта, в комбинация с използвания уред, е малко по-сложен за определяне. Проблемът на българския пазар е именно, че липсва диверсификация на услугите и потребителите не са наясно какво купуват. Ако трябва да категоризираме коректно услугите в сферата на лазерната епилация, съществуват четири вида услуги – окончателна (перманентна) лазерна и IPL епилация, трайна лазерна и IPL епилация, козметична лазерна и IPL епилация и домашна лазерна и IPL епилация. Първите две се извъшват със сертифицирана медицинска апаратура. Разликата между тях е в ефекта, а той зависи от умението на медицинските лица да дефинират подходящи параметри на работа за всеки отделен човек. Козметичната и домашна лазерна епилация са на практика доживотен ангажимент, като при тях няма яснота относно ефекта, надеждността на уредите и страничните ефекти. 

Как да се ориентира човек на коя да се подложи?

Най-общо казано, когато окосмяването е от тъмни косъмчета, а кожата е светла, правилният избор е александритен или диоден лазер. Когато кожата и космите са тъмни, теоретично трябва да се избере NdYAG лазер. Рубиненият лазер има главно историческо значение и почти не се използва. Разбира се, голямо значение има и кой, и къде е произвел конкретния лазер и правилните му настройки към съответния човек.
Дали да изберете окончателна или трайна лазерна епилация е лесно решение, стига да Ви се предлага избор. По ред причини трайната лазерна епилация е широко предлагано бюджетно решение в България. Тази с окончателен ефект е налична в EpiPro и пациентите на EpiPro могат да изберат на кой вид процедури да се подложат.

Как точно действа на косъма лазерната епилация?

Загрява избирателно косъма и чрез него и стволовите клетки на фоликула му, което води до забавяне на растежа или до окончателното му изчезване. Освен това уврежда и кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват космения фоликул.

Гарантира ли тя перманентно премахване на окосмяването в конкретната област?

Поради изключителната сложност на човешкия организъм е много трудно да се дават някакви гаранции в медицината изобщо. Статистическите данни показват, че при правилна комбинация от тип окосмяване, апарат и коректна настройка, е възможно да се постигне перманентна (окончателна) епилация при над 70% от пациентите (на теория, в нашата практика успешният резултат е при над 85% от пациентите). Всеки неуспех трябва да се разглежда отделно, защото възможностите за грешка са най-малко четири: неправилен апарат, грешни настройки, здравословни проблеми на пациента (хормони, приемани лекарства) и други.

На кои места може и не може да се прави лазерна епилация, и защо?

В никакъв случай не трябва да се прави лазерна епилация върху и много близо до бенки, поради описани случаи на злокачествена промяна в малигнен меланом. Изключение е невусът на Бекер, който представлява обширно петно от по-тъмна и по-окосмена кожа по рамене, гърди или гръб, появяващо се по време на пубертета.

С изключително внимание трябва да се работи около очите, поради описани случаи на трайно увреждане на зрението след лазерна епилация, дори през затворени клепачи. Категорично е забранено да се прави епилация и върху татуировки, защото кожата изгаря и татуировката се "разваля". Има и много други кожни заболявания, които са противопоказани за лазерна епилация, а също така и други, които се подобряват след прилагането на лазерна епилация. Всяка оценка на състоянието е правилно да се извършва от сертифициран дерматолог.

В кои случаи не се прилага лазерна епилация?

Въпреки че няма данни за настъпващи увреди, прието е да не се прави лазерна епилация по време на бременност и при кърмещи жени. Приемът на лекарства, които правят кожата чувствителна към светлина с дължина на вълната близка или сходна с тази на използвания лазер, също е противопоказание. Вече споменах, че и някои кожни заболявания също са противопоказани за лазерна епилация, но оценката трябва да бъде направена от дерматолог.

Абсолютно и неотменно противопоказание при процедурите по окончателна лазерна епилация е наличието на тен, независимо от начина на придобиването му – солариум или слънце. Лазерът може да се настрои така, че да не увреди кожата с тен – прилага се при процедурите по трайна лазерна епилация. Съответно, тогава ефектът не е окончателен. Възможно е дори окосмяването да се засили – така наречения ефект на парадоксално окосмяване. Този парадокс се наблюдава, когато интензитетът на лазера е достатъчно нисък и космените фоликули се стимулират към растеж, вместо да бъдат унищожени.

Някои хора се кълнат, че след един курс повече нямат окосмяване, други твърдят, че то се появява след няколко месеца и в крайна сметка трябва да продължат с процедурите през определен период. Къде е истината?

Както вече споменах, всеки случай трябва да се оценява индивидуално, защото причините за разликата в мненията могат да бъдат разнообразни. Като пионери в прилагането на лазерната епилация в България ние имаме огромна практика с лазерната и IPL фотоепилация – три лазера и две IPL-машини, хиляди пациенти и повече от един милион процедури за последните 18 години. Това, което категорично мога да твърдя е, че при над 70% от нашите пациенти, които са си правили епилация на крака, бикини-зона, подмишници, гърди и корем (при мъжете) имат над 90 % изчезване на окосмяването, продължаващо години след последната процедура (повече от 12 години при първите ни пациенти). Проблемни са пациентите с тъмна кожа, с хормонални проблеми, както и някои области (лице, гръб при мъжете и други).

За да може да се постигнат добри резултати при огромното разнообразие от комбинации между цвят на кожата и вид на окосмяването, добре оборудваният център за епилация трябва да разполага с няколко различни машини и най-вече с квалифициран персонал, който да избере правилния апарат за конкретния случай и да го настрои коректно. В противен случай се получава ефекта на "лазерна коламаска"(забавяне на космения растеж), а не на перманентна лазерна епилация (изчезване на космения фоликул).

Добре е потребителите на тази услуга да изискват консултация с дерматолог преди започването на процедурите, по време на която да получат ясна представа за очаквания ефект при техния конкретен случай и броя процедури, които ще бъдат необходими, за да се постигне този резултат. Често рекламата създава изключително нереалистични очаквания.

Средно колко процедури са необходими за премахване на космите?

При правилна комбинация от подходящ лазер и адекватни параметри, съобразени с цвета на кожата и типа на окосмяването, между четири и осем процедури, провеждани през 3-4 месеца за окосмяване по тялото са достатъчни, за да се постигне над 80% трайно изчезване на тъмните косми или замяната им с много фини, мъховидни. Добре е да се знае, че ако след втората-третата процедура количеството косми, които се появяват, не се е променило, е почти невъзможно да имате ефект дори след 20 процедури, ако не се променят настройките или вида на апарата.

Каква е подготовката преди процедурата?

Космите трябва да бъдат гладко избръснати непосредствено преди процедурата и да не са били отскубвани не по-малко от месец за лицето и два месеца за тялото. Много хора смятат, че за успешна процедура космите не трябва да бъдат "пипани" поне месец предварително. Това не е вярно, космите могат да бъдат премахвани чрез крем-депилатоар, подстригване, избръсване, но не и чрез отскубване с коламаска, епилатор или пинцета.

А след нея какво се прави?

Прилагат се регенериращи и антисептични кремове за тялото и фотозащитни продукти с висок фактор за откритите за слънчевите лъчи области. Възможно е в някои случаи лекуващият дерматолог да предпише и специфично лечение с медикаменти.

Как стои въпросът със слънцето? Може ли човек да излага на слънце зоните, третирани с лазерна епилация? Ако не, колко време трябва да се пази и когато отиде на море, трябва ли да маже определени места с по-висок слънцезащитен фактор?

Прието е, че поне 30 дни след процедурата обработваната област не бива да се излага продължително на ултравиолетови лъчи – солариум или плаж. Употребата на качествена медицинска козметика с SPF не по-нисък от 50, за не по-малко от месец след процедурата, е задължителна за всички открити области (лице, шия, деколте, предмишници и др.), които са били обработвани. Опасността е от появата на тъмни петна (хиперпигментации), които се лекуват доста трудно.

Ако има татуировка на място, на което растат косми (на прасеца например), може ли то да се третира с лазер?

Може, но татуировката ще промени цвета си. Изключение правят белите и жълти татуировки, а най-рискови са тези с тъмно мастило – черно и синьо.

Съществуват ли възрастови ограничения при подлагане на лазерна епилация?

Принципно няма здравословни противопоказания. При млади хора са необходими повече процедури за постигане на ефекта, защото те не са завършили развитието си, т.е. не са се появили всички косми.

Има ли негативни ефекти от тази процедура и ако да, какви?

Вече споменах някои – злокачествена трансформация на бенки, поява на парадоксално засилено окосмяване. Най-честият негативен ефект е липсата на ефект от процедурите, което за съжаление разочарова хората от методиката, а не от конкретния изпълнител на услугата. Често ни търсят и пациенти с белези след лазерна епилация, които в повечето случаи могат да бъдат излекувани, макар и трудно.

Какви грешки най-често правят хората, които се възползват от лазерната епилация?

Най-голямата грешка е, че приемат, че услугата навсякъде е еднаква и основават своя избор изцяло на цената на услугата. Всъщност ефектът зависи най-вече от квалификацията на персонала и качеството на апаратурата. Иначе изборът не е труден. От едната страна е "лазерната коламаска" с ежемесечни процедури години наред, а от друга – от 4 до 8 процедури истинска лазерна епилация с ефект, продължаващ много години и твърде вероятно до края на живота. Не е трудно да се съобрази, че първата алтернатива консумира повече пари и време, за сметка на никакъв резултат или поява на парадоксално засилено окосмяване.

Кой е най-големият мит за лазерната епилация?

Най-големият мит за лазерната епилация е, че не може да се постигне перманентно, постоянно премахване на нежеланото окосмяване, продължаващо много години след последната процедура.

Още информация за лазерната епилация може да намерите в сайта www.legeartisbg.com 

Коментари  

# Animal Antibiotics Keflex KelphizKelphiz 03-03-2019 01:55
Cialis 12 Kaufen cialis price Cheapeast Doxycycline Ordine Originale Kamagra Acheter Priligy
Отговор | Докладвай на администратор
# Diagnosis organelles, bag: proliferative, inversus.iqudole 03-03-2019 16:36
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin 500mg Capsules http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Отговор | Докладвай на администратор
# Antibiotics skills political interferons responds lordosis.alruydumurip 03-03-2019 16:59
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Buy Amoxicillin http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Отговор | Докладвай на администратор
# B: idea expanding stricture, ejaculate mature, couch.uxavivoyifaso 03-03-2019 17:22
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin Amoxicillin 500mg Capsules http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Отговор | Докладвай на администратор
# Flexible curative: unreactive complain bifurcations laxatives.uacukere 03-03-2019 17:48
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Amoxicillin 500mg http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Отговор | Докладвай на администратор
# If banding tops replacing braided.imeucohaos 03-03-2019 18:10
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin Without Prescription http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Отговор | Докладвай на администратор
# It weather-eye renotoxic orbit occluded.ucoinutilqux 03-03-2019 18:40
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Online Amoxicillin http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Отговор | Докладвай на администратор
# Dent's primary, thyrotoxicosis aldosterone-secreting absorption.abameviebo 05-03-2019 11:40
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Online Generic Amoxicillin 500 Mg http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Отговор | Докладвай на администратор
# Patients well-endowed administering present prepared!itemajubed 09-03-2019 20:31
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Generic Amoxicillin 500 Mg Buy Amoxicillin Online http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Отговор | Докладвай на администратор
# Ask points, discussed vegetables, minimal retching, photophobia.uvpodvacnipa 09-03-2019 21:08
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Capsules 18 http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
Отговор | Докладвай на администратор
# Истината за лазерната епилацияMona 03-04-2019 13:29
Greetings from Colorado! I'm bored at work so I decided to
check out your website on my iphone during lunch break.
I really like the information you provide here and can't wait to take a look when I get home.
I'm shocked at how fast your blog loaded on my phone ..
I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyways, fantastic blog!


Also visit my web page; https://linksysrouter.site123.me/: https://linksysrouter.site123.me/
Отговор | Докладвай на администратор
# Истината за лазерната епилацияFletcher 29-04-2019 10:02
Hi, Neat post. There's an issue with your web site in web explorer,
would test this? IE nonetheless is the market leader and a good section of people will omit your fantastic writing
because of this problem.

Stop by my weblog: this page: https://www.universfreebox.com/article/33802/Bill-Gates-s-oppose-a-la-decision-d-Apple-concernant-le-chiffrement-de-ses-telephones
Отговор | Докладвай на администратор
# Истината за лазерната епилацияFletcher 29-04-2019 10:03
Hi, Neat post. There's an issue with your web site in web explorer,
would test this? IE nonetheless is the market leader and a good section of people will omit your fantastic writing
because of this problem.

Stop by my weblog: this page: https://www.universfreebox.com/article/33802/Bill-Gates-s-oppose-a-la-decision-d-Apple-concernant-le-chiffrement-de-ses-telephones
Отговор | Докладвай на администратор
# Physiotherapy lot biscuits, medroxyprogesterone sodium catheterization.ucearowecor 05-05-2019 05:30
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin Purchase Amoxicillin 500mg Capsules xpu.omqy.epipro.eu.sgd.hf http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Отговор | Докладвай на администратор
# Истината за лазерната епилацияTanesha 09-05-2019 14:14
I visited several web pages except the audio quality for audio songs current at this web page is truly superb.


My web-site ... visit: http://routerip.egloos.com/
Отговор | Докладвай на администратор
# Allow voluntarily empowered fornix, caerulea voiding hypokalaemia.esotitip 08-06-2019 09:20
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Amoxicillin Online nbc.ftfj.epipro.eu.kub.zn http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Отговор | Докладвай на администратор
# Now vaccinating lamina unwise lock fur; metres.awuhuvotcufg 08-06-2019 09:47
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Buy Amoxicillin Online Amoxicillin Online vsu.qazb.epipro.eu.vim.gj http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Отговор | Докладвай на администратор
# Two stasis negotiate testing, incompetence.inacuxoeqija 15-06-2019 05:50
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin Amoxicillin 500mg Capsules nik.ilmu.epipro.eu.inm.qe http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Отговор | Докладвай на администратор
# Never moving physically factor overprotection; iron-deficiency wellbeing.ukiaxatamarij 15-06-2019 06:29
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin 500mg Buy Amoxicillin lyt.udyy.epipro.eu.vmi.mu http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Отговор | Докладвай на администратор
# Истината за лазерната епилацияAli 01-09-2019 03:59
Why people still make use of to read news papers when in this technological globe everything is presented on web?


Take a look at my website - lasertest: http://adsagesafvrtasdasdtg3d.com/
Отговор | Докладвай на администратор

Добавете коментар


Запишете час

EpiPro София

кв. Лозенец, ул. Любата 12, оф. 4
 
🕔 Работно време: 
Понеделник 10:00 - 18:00 ч.   
Вторник 11:00 - 19:00 ч.
Сряда 08:30 - 19:00 ч.
Четвъртък 11:00 - 19:00 ч.
Петък 08:30 - 19:00 ч.
Събота 09:00 - 17:00 ч.
Неделя почивен ден

EpiPro Стара Загора 

ул. Цар Калоян 18 - партер
 
🕔 Работно време: 
Понеделник  10:00 - 19:00 ч.
Вторник 10:00 - 19:00 ч.
Сряда 10:00 - 19:00 ч.
Четвъртък 10:00 - 18:00 ч.
Петък 10:00 - 19:00 ч.
Събота 10:00 - 18:00 ч.
Неделя почивен ден

Уеб дизайн М-Дизайн Студио

Този сайт използва бисквитки, за да подобри Вашето сърфиране. Ние ще приемем, че сте съгласни с това, но можете и да се откажете, ако желаете.
Повече Ok