Лазерната и IPL фотоепилация

През 70-те години на 20-ти век дерматолози в САЩ забелязали, че при лазерно лечение на татуировки с рубинен лазер, космите в третираните области се разреждали трайно. Това наблюдение довело до нови разработки и търсене на ефективни клинични протоколи, но първите достоверни доказателства за трайна епилация, постигната с лазер се публикуват в научната литература през 1995 година.

В основата на тази терапия стои простият физичен принцип, че светлината се поглъща от обектите с по-тъмен цвят, при което се трансформира в топлинна енергия. При по-голямата част от хората космите са с по-тъмен цвят от кожата, от което следва, че ако „осветим” избръсната кожа с лазерна светлина с подходяща дължина на вълната (т.е. с подходящ цвят) и достатъчна мощност, теоретично е възможно косменият фоликул да се загрее значително повече от кожата и да бъде унищожен избирателно. Естествено, когато космите са по-светли от кожата, няма как да ги загреем достатъчно, без да изгорим и кожата.

Първият сертифициран лазер за епилация беше рубиненият с дължина на вълната 694 нанометра. Скоро след това се появи и александритният с дължина на вълната 755 нанометра, както и NdYAG лазера (прието е да се произнася „ендиаг”) с дължина на вълната 1064 нанометра. В края на 1999 година беше произведена и първата IPL машина, която първа получи сертификат от FDA за перманентна (окончателна) епилация. Няколко години след това беше сертифициран и диодния лазер с дължина на вълната 810 нанометра.

Всъщност зад всички търговски наименования на различните производители стоят принципно само тези пет вида устройства. Така че, когато решите да си направите лазерна или IPL фотоепилация, първо трябва да съобразите кой вид машина е подходяща за вашия случай. В един идеален свят би трябвало това решение да вземе професионалиста, към когото ще се насочите. За тази цел той би трябвало да разполага с не по-малко от три различни лазера или IPL устройства и да си разбира от работата. Поради различни причини и за огромно съжаление, тази комбинация е рядко срещана в България.

 

Каква е разликата между тези лазери и IPL машини от гледна точка на тяхната ефективност при грамотна експлоатация: 

УстройствоЦвят на светлинатаЕфективност при тъмна кожа с тъмни дебели космиЕфективност при светла кожа с тъмни дебели космиЕфективност при тъмна кожа с тъмни фини космиЕфективност при светла кожа с тъмни фини косми
Рубинен лазер 694 нм *  **** -  *
Александритен лазер        755 нм  ***  *****  **  ****
NdYAG лазер 1064 нм  ***  ** - -
IPL 530-1200 нм  *****  *****  ****  ****
Диоден лазер Около 800 нм  **  *****  ***  ***

При комбинация на светли (руси или кестеняви) косми със светла кожа може да се постигне ефект само с много качествен IPL, настроен правилно.
Броят на звездичките в таблицата отговаря на ефективността на типа устройство за конкретния случай.

Ако трябва да се направи резюме на написаното в таблицата, то би изглеждало така:
Рубиненият лазер за епилация е стар като концепция, относително ефективен е при тъмни и плътни косми върху светла кожа и вече почти не се използва. NdYAG лазера е подходящ за епилация на плътни и тъмни косми върху тъмна кожа, което го прави изключително популярен в Близкия Изток. Александритният и диодния лазер са най-ефикасни и най-универсални за типовете окосмяване в България, но александритния лазер е по-бърз, по-безболезнен и с по-евтин консуматив. За IPL устройствата съм обяснил по нататък.

 

Това сравнение е валидно само при условие, че машините са произведени от реномирани производители*. По-евтините машини винаги са по-малко ефективни от оригиналите или често и абсолютно неефективни по отношение на постигане на перманентна, окончателна епилация. Всъщност, при неправилен избор на машина и/или параметри може да се достигне до засилване на окосмяването. Този ефект се дължи на стимулация на космения фоликул от субоптималната доза светлина.

 

Разбира се, организмът е една много сложна система и в „уравнението” има много повече неизвестни от цвета на кожата и косъма. Значение имат дебелината на кожата (различна в различните региони на тялото), локалното кръвоснабдяване, близостта на кости, гъстотата на космите, дебелината на космите, формата на напречното сечение на космите, посоката на растеж, хормоналните стимули и други. Основната цел на всеки производител е да създаде машина, която да работи с опростени и ефективни протоколи, като е важно да се знае, че поради технологични особености, едни и същи параметри работят различно при различните машини. На този етап от развитието на науката такова „идеално“ устройство не съществува.

 

*Реномиран производител – фирма с дългогодишен (обикновено над 10 години) опит в производството на подобни устройства, чиито продукти притежават сертификат от FDA за „...permanent hair reduction.”

 

Ако имате допълнителни въпроси, можете да ги зададете чрез електронната поща на epiprobg@gmail.com; epiprosofia@gmail.com  или директно на Facebook страницата ни. За нас ще бъде удоволствие да помогнем!

 

Д-р Евгени Христозов, специалист дерматолог. Основател на първият в България частен дерматологичен център “Lege Artis”. Член на Българския лекарски съюз, Българското дерматологично дружество, съосновател и член на УС на Сдружение частнопрактикуващи дерматовенеролози, член на Европейска академия по дерматология и венерология (EADV), Американска академия по дерматология и венерология (AAD), Европейско дружество по лазерна дерматология (ESLD ).