ЧЗВ (Често задавани въпроси)

След процедурата

Непосредствено след процедурата, кожата в обработвания участък е зачервена за няколко минути, до около час. В следващите няколко дни са възможни два сценария: една част от космите остават като черни точки, които изчезват за около 2 седмици, а други косъмчета продължават да израстват и опадат без усилие до около 14-я ден за лицето и шията, и до около 28-я ден за област по тялото.

Интервалът зависи от областта, която се обработва. Необходимо е да се знае, че има минимален, но няма максимален срок между отделните процедури. Тези периоди са съобразени с цикличния растеж на космите в отделните области на тялото и са, от 45 дни за лицето, до 5-6 месеца за долните крайници. Обикновено през този интервал Вие нямате никакви или почти никакви косми в обработените области.

При правилно подбрани параметри, странични действия практически не съществуват. Най-често се наблюдава зачервяване и слаб оток за минути или много рядко часове след процедурата. Понякога, при по-матова кожа, е възможно да се формират корички на единични места, като много рядко след отпадането им се оформят по-светли или по-тъмни петна по кожата, които преминават без терапия от няколко седмици до няколко месеца.

Най-правилното поведение е незабавно да ни се обадите, като обясните, че сте наш пациент и имате проблем след процедурата. Според лекарската преценка, ще Ви бъде препоръчан терапевтичен подход или ще бъдете повикан(а) за преглед. В 99% от случаите проблемът се разрешава за няколко дни след правилна терапия. Ако закъснеете с обаждането или изобщо не ни потърсите е възможно последствията да са по-сериозни.

Апаратите, с които работим притежават сертификат от FDA (Американската агенция по храни и медикаменти – една от най-авторитетните организации в областта на медицината, която одобрява медикаменти и методи за лечение) за окончателна или дълготрайна епилация. Този ефект зависи от използваните параметри и е доказан в множество клинични проучвания.

Ефектът от лазерната епилация зависи до голяма степен от параметрите на работа. При правилни параметри и наличие на тъмни и плътни косми на нормална за нашият географски регион кожа, епилацията с александритен лазер е много успешна и води до перманентен ефект.

За периода след 1999 година, ни се довериха повече от 3000 пациенти, при които сме епилирали над 3 000 000 см2 (три милиона квадратни сантиметра) кожна повърхност. Натрупаният опит и продължаващата непрекъсната квалификация по проблема, ни позволяват да работим все по-добре и да постигаме максимално възможната ефективност. При над 85 % от пациентите ние постигаме пълна и окончателна епилация, което означава окончателно (за период от поне 15 години) изчезване на над 95 % от космите в областта и/или замяната им от трудно забележими мъховидни косми.

Над 94 % от нашите пациенти са оценили ефекта от процедурите като "Отличен".

При около 15 % от пациентите ефектът е по-трудно постижим и обикновено това са пациенти с окосмяване по лицето и хормонални проблеми или с по-матова кожа и много фини косми, или със светли и плътни косми, но с дълбоко разположени корени. В такива случаи се налагат значителен брой процедури – понякога 15-20.

През последните години се появиха множество научни съобщения за подобен ефект, наблюдаван след неумела лазерна епилация или IPL фотоепилация. Обикновено се касае за пациенти с много тъмна кожа и по-фини косми. В нашата практика не сме наблюдавали подобен ефект.

Единственото окончателно решение на проблема „враснали косми” е лазерната епилация.

При лазерната епилация косъмът се унищожава заедно с косменият фоликул и съответно при липса на косъм, липсва и проблемът „враснали косми”. Често, дори след една или две процедури лазерна епилация, проблемът намалява значително или дори изчезва, въпреки че не всички косъмчета са отстранени.

Поради цикличния характер на космения растеж, средният брой процедури, необходими за постигане на окончателна епилация, са шест.
При пациенти със светла кожа и тъмни и плътни косми е възможно да се постигне окончателна епилация дори и след 2-3 процедури.
Повече на брой процедури може да се наложат при следните ситуации:
  • епилация на "трудни" за повлияване области (гръб, горни крайници, лице);
  • при пациенти с хормонални проблеми и/или с наследствена склонност към засилено окосмяване;
  • индивиди със светли (рижи или светлокестеняви) косми;
  • индивиди с тъмна кожа и тъмни, но тънки косми;
  • млади индивиди и деца.
 
Възможно е в тези случаи да се наложат повече от 8-10 терапевтични сеанса.
Процедурата се счита за успешна, когато над 80 % от терминалните (видимите) косми са изчезнали или са се трансформирали в мъховидни, за период по-дълъг от телогена за съответната област. Това обикновено означава, че косменият фоликул е унищожен окончателно. 
Нашият опит показва, че не се появява ново окосмяване поне 15 години след последната процедура.