ЧЗВ (Често задавани въпроси)

Преди процедурата

В по-голямата част от случаите това е така. По-рядко, когато кожата е по - матова, имате тен или космите са прекалено фини, е необходимо да се направи тест, а процедурата да се извърши след няколко дни, когато се отчете резултатът от теста.

Необходимо е областта, на която ще се прави лазерна епилация, да бъде старателно и гладко обръсната непосредствено преди, или в най-лошия случай няколко часа преди процедурата. Космите НЕ трябва да се подават над нивото на кожата.

За да бъде ефективна процедурата е необходимо космите в областта, която ще се обработва, да НЕ се отскубват в продължение на поне 4 седмици за лицето и шията, и поне 6 седмици за тялото. През този период не е необходимо да оставяте космите да израстват. Те могат да бъдат премахвани чрез избръсване, крем депилатоар, подстригване или чрез всеки друг метод, при който те не се отскубват. В никакъв случай не трябва да се използва епилатор, кола маска, пинсета или друг начин, при който те се отскубват.

Да, това е нужно, за да отделим достатъчно време за така наречения “тест”. При тази първа визита Вие получавате и попълвате информирано съгласие. По този начин ни предоставяте необходимата ни за процедурата медицинска информация и се запознавате подробно със специфичните особености на терапията, както и с резултатите, които може да очаквате. След това, по време на преглед от лекар - специалист в областта, Вие имате възможност да задавате своите въпроси и да уточните заедно специфичните особености на процедурата конкретно за Вашия случай.

За процедурата

Единственият работещ вариант за перманентна епилация на бели косми е електроепилацията с игла, извършена коректно.

Не. Поради липсата на сериозни и постоянни странични действия, по отношение на кожата и целия организъм, лазерна епилация / IPL® фотоепилация може да се прави във всяка възраст. Въпреки безвредността й, лазерната епилация / IPL® фотоепилацията не се препоръчва при бременни жени, поради липсата на клинични проучвания в тази насока.

Чувството за болка е много субективно, т.е. то е различно при всеки. Усещанията по време на процедурата не са приятни, но по - скоро могат да бъдат описани като парване, удар с ластик или дискомфорт, отколкото като болка. Хубавото е, че те намаляват при всяка следваща процедура, защото косъмчетата се разреждат. 
Ако по време на работа имате много неприятни усещания, непременно ни информирайте. Съвременната медицина разполага с много начини да ви помогне да се чувствате комфортно.

След процедурата

Непосредствено след процедурата, кожата в обработвания участък е зачервена за няколко минути, до около час. В следващите няколко дни са възможни два сценария: една част от космите остават като черни точки, които изчезват за около 2 седмици, а други косъмчета продължават да израстват и опадат без усилие до около 14-я ден за лицето и шията, и до около 28-я ден за област по тялото.

Интервалът зависи от областта, която се обработва. Необходимо е да се знае, че има минимален, но няма максимален срок между отделните процедури. Тези периоди са съобразени с цикличния растеж на космите в отделните области на тялото и са, от 45 дни за лицето, до 5-6 месеца за долните крайници. Обикновено през този интервал Вие нямате никакви или почти никакви косми в обработените области.

При правилно подбрани параметри, странични действия практически не съществуват. Най-често се наблюдава зачервяване и слаб оток за минути или много рядко часове след процедурата. Понякога, при по-матова кожа, е възможно да се формират корички на единични места, като много рядко след отпадането им се оформят по-светли или по-тъмни петна по кожата, които преминават без терапия от няколко седмици до няколко месеца.

Най-правилното поведение е незабавно да ни се обадите, като обясните, че сте наш пациент и имате проблем след процедурата. Според лекарската преценка, ще Ви бъде препоръчан терапевтичен подход или ще бъдете повикан(а) за преглед. В 99% от случаите проблемът се разрешава за няколко дни след правилна терапия. Ако закъснеете с обаждането или изобщо не ни потърсите е възможно последствията да са по-сериозни.

Апаратите, с които работим притежават сертификат от FDA (Американската агенция по храни и медикаменти – една от най-авторитетните организации в областта на медицината, която одобрява медикаменти и методи за лечение) за окончателна или дълготрайна епилация. Този ефект зависи от използваните параметри и е доказан в множество клинични проучвания.

Ефектът от лазерната епилация зависи до голяма степен от параметрите на работа. При правилни параметри и наличие на тъмни и плътни косми на нормална за нашият географски регион кожа, епилацията с александритен лазер е много успешна и води до перманентен ефект.

За периода след 1999 година, ни се довериха повече от 3000 пациенти, при които сме епилирали над 3 000 000 см2 (три милиона квадратни сантиметра) кожна повърхност. Натрупаният опит и продължаващата непрекъсната квалификация по проблема, ни позволяват да работим все по-добре и да постигаме максимално възможната ефективност. При над 85 % от пациентите ние постигаме пълна и окончателна епилация, което означава окончателно (за период от поне 15 години) изчезване на над 95 % от космите в областта и/или замяната им от трудно забележими мъховидни косми.

Над 94 % от нашите пациенти са оценили ефекта от процедурите като "Отличен".

При около 15 % от пациентите ефектът е по-трудно постижим и обикновено това са пациенти с окосмяване по лицето и хормонални проблеми или с по-матова кожа и много фини косми, или със светли и плътни косми, но с дълбоко разположени корени. В такива случаи се налагат значителен брой процедури – понякога 15-20.

През последните години се появиха множество научни съобщения за подобен ефект, наблюдаван след неумела лазерна епилация или IPL фотоепилация. Обикновено се касае за пациенти с много тъмна кожа и по-фини косми. В нашата практика не сме наблюдавали подобен ефект.

Единственото окончателно решение на проблема „враснали косми” е лазерната епилация.

При лазерната епилация косъмът се унищожава заедно с косменият фоликул и съответно при липса на косъм, липсва и проблемът „враснали косми”. Често, дори след една или две процедури лазерна епилация, проблемът намалява значително или дори изчезва, въпреки че не всички косъмчета са отстранени.

Поради цикличния характер на космения растеж, средният брой процедури, необходими за постигане на окончателна епилация, са шест.
При пациенти със светла кожа и тъмни и плътни косми е възможно да се постигне окончателна епилация дори и след 2-3 процедури.
Повече на брой процедури може да се наложат при следните ситуации:
  • епилация на "трудни" за повлияване области (гръб, горни крайници, лице);
  • при пациенти с хормонални проблеми и/или с наследствена склонност към засилено окосмяване;
  • индивиди със светли (рижи или светлокестеняви) косми;
  • индивиди с тъмна кожа и тъмни, но тънки косми;
  • млади индивиди и деца.
 
Възможно е в тези случаи да се наложат повече от 8-10 терапевтични сеанса.
Процедурата се счита за успешна, когато над 80 % от терминалните (видимите) косми са изчезнали или са се трансформирали в мъховидни, за период по-дълъг от телогена за съответната област. Това обикновено означава, че косменият фоликул е унищожен окончателно. 
Нашият опит показва, че не се появява ново окосмяване поне 15 години след последната процедура.